SeeFood (2011)

Pupijeva dogodivščina (2011)

DVD, 1h 33min
Ocena (IMDB): 4
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=SeeFood
Država: Malaysia, China
Režija: Aun Hoe Goh
Scenarist/i: Jeffrey Chiang
Producent/i: Mahmoud Orfali

Zgodba

Morska psa Pupi in Julij med zabavnim preganjanjem rib odkrijeta človeška mladeniča, ki na morskem dnu zbirata ribja jajčeca in jih odneseta na kopno. Pupi se odpravi za njima in odkrije, da bodo jajčeca končala v ribji restavraciji. Julij med tem obišče čudaško hobotnico Ota, ki mu predstavi najnovejši izum - robota, s katerim lahko ribe odidejo na kopno. Julij in Pupi med raziskovanjem nenavadnega sveta ljudi spoznata številne nove prijatelje, vendar hkrati odkrijeta, da podvodnemu svetu grozi uničujoča ekološka katastrofa.

Plot

Ko prisrčnega morskega psička Pupija v igri lovi strašni morski pes Julij, Pupi pobegne v morske globine, kjer ni bil še nikoli. Navdušeno odkrije prostrani koralni greben z jajčeci morskega psa njegove vrste. Vendar pa tam ni sam. Dva dečka potapljača skušata zbrati jajca in jih odnesti na kopno. Žal Pupiju kljub trudu ne uspe rešiti jajčec pred tatovi.

Čeprav se zdi neverjetno, da bi lahko bila Julij in Pupi prijatelja, skuša Julij spraviti Pupija v dobro voljo in ga odpelje do morske "restavracije", potopljene ladje, polne zlatnikov, kjer živijo tri progaste ribice piloti, ki jima predstavijo sveže ribe z jedilnika: mlado mečarico, barakudo, lampugo, kraljevsko skušo in manto. Toda Pupi ni lačen in Julij ne uspe spraviti prijatelja v dobro voljo.

Pupi, Julij in njuna "hrana" pa se ne zavedajo, da prodira k njim madež industrijskih odpadkov, ki se izlivajo v morje iz bližnje tovarne. Počasi se spušča ob koralnem grebenu proti temnim morskim globinam, kjer domujejo strašne orjaške rakovice.

Pupi se zasmili tudi svojemu prijatelju Otu - hobotnici izumitelju, ki ga odpelje do potopljene vojaške ladje, polne raznih reči, primernih za izdelavo nenavadnih izumov. Njegov zadnji izum je navdihnil posnetek pristanka na Luni, ki jo je Oto skrivaj opazoval skozi okno podvodne postaje med zbiranjem odpadnih kovin in drugih materialov, ki jih ljudje puščajo okoli.

Manta, ki so ga navdihnile rakovice, skuje načrt, kako bi se za vselej rešil Julija. Čeprav jih ogromni beloplavuti morski pes do zdaj še ni požrl in so njegova poslastica gume, pa riba nikoli ne ve, kajne? Zato odpelje Julija, Pupija in staro želvo Marto do barke podvodnih tatov. Pupi prepozna enega od dečkov in vrečo z jajci, ki jo odnesejo v leseno kolibo. Vendar pa lahko na kopnem diha samo želva, ki pa je že prestara za reševalno akcijo.

Manta na videz nenamerno pomaga Pupiju, da slednji sliši skrivnost, ki jo Marta dobro tajila pred njim - da lahko nekaj časa diha na kopnem, tako kot želve! Medtem ko Marta proučuje Otov zadnji izum, se Pupi sam odpravi rešit svoje sorodnike. A ko opazi želva Manto, kako plava iz temačne globine, ve, da le-ta ne naklepa nič dobrega. Zobati Julij ga postavi pred dejstvo in Manta le izdavi, v kakšno nevarnost je spravil Pupija.

Pupi pride na kopno in prvič vdihne zrak. Odmaje se proti kolibi in vstopi, ko dečka odideta. Tako odkrije, da sodi koliba k restavraciji, ki streže morske sadeže. Stene so polne plavuti morskih psov, vreče z jajci pa so v bazenih, od koder jih bodo, ko se bodo izlegli majhni morski psi, postregli gostom. Ko se dečka nenadoma vrneta, se Pupi skrije v bazenu.

Oto le konča svoj izum, dvonožno hodečo obleko, podobno kokonu, v katerem so potniki potopljeni v s kisikom bogato vodo in ki je podobna mešanici astronavtske obleke in vesoljskega plovila. Vanje spravi Julija, ki je kapitan, ter tri pilote, ki upravljajo mehanizem za gibanje, ter jih izstreli z bojne ladje.

Ko pride Julij na kopno, postanejo njegove zaveznice štiri kokoši in rak, imenovan Kokosov tatič, ki pleza po drevesih. Pupi hkrati sam osvobodi vreče z jajci. Hkrati pa plenilci morskih bitij ugotovijo, da lahko ulovijo mnogo večjo ribo - Julija, iz čigar repne plavuti bi lahko skuhali okusno juho ali pa bi ga razstavili kot atrakcijo. Ves čas pa se iz globin preteče približuje nevarnost.