The Avengers (2012)

Maščevalci 2012

DVD, 2h 22min
Ocena (IMDB): 8.8
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=The Avengers
Država: USA
Režija: Joss Whedon
Glasba: Alan Silvestri

Zgodba

Zlobno božanstvo Loki se polasti največjega izvira energije v vesolju, zato odločnemu vodji agencije Shield, Nicku Furyju, preostane le ena možnost rešitve sveta. Združiti mora največje superheroje - Iron Mana, Stotnika Ameriko, Hulka, Thora in druge - ter jih pripraviti k sodelovanju. Kljub nevarnosti ne znajo obrzdati svoje samovšečnosti in medsebojnega tekmovanja, zato se znajdejo v številnih težavah ter za sabo puščajo popolno uničenje in kaos. Toda, ko so se prisiljeni soočiti z Lokijevimi smrtonosnimi pošastmi in stroji, lahko v številnih osupljivih bojih Zemljo rešijo le s skupnimi močmi.

Plot

Zamisel o filmu

Že v letih med produkcijo prvega Iron Mana je zaživela zamisel, da bi organizacija za vzdrževanje svetovnega miru S.H.I.E.L.D (O.B.O.D.) lahko odigrala ključno vlogo tako v ekranizaciji Iron Mana kot Hulka. Kmalu po uspešnem startu prvega Iron Mana v kinih po svetu pa se je začelo šušljati o projektu, ki bi združil vse ikone Marvelovih stripov v enem filmu, kar bi bil neke vrste sveti gral Marvelovega fantazijskega vesolja – The Avengers bi upodobili tudi v gibljivih slikah.

Producenti in režiser so najprej povprašali Samuela L. Jacksona, ali bi bil v tem filmu pripravljen upodobiti svoj lik Nicka Furyja. Ideja se mu je zdela zanimiva in iz nje je zrasla zgodba o Maščevalcih. Njegovo navdušenje je bilo pravzaprav jedro obsežnega dela, ki se začne z mislijo, izrečeno na koncu filma o Iron Manu. Tonyju Starku jo izreče Fury v odjavni špici, posneli pa so jo tik pred zaključkom produkcije:

Si del veliko večjega sveta, kot si moreš zamisliti, le da tega še ne veš.

Ustvarjalci filmov o Marvelovih super junakih niso ničesar prepustili naključju. Pogoj za uspeh Maščevalcev je bil, da poprej gledalcem predstavijo vsakega junaka posebej in tako so pristaši po svetu lahko uživali ob filmskih priredbah Hulka, Thora in Stotnika Amerike. V ekipo Maščevalcev so nato povabili vse, ki so sodelovali pri nastajanju filmov o posameznih junakih.

Izvirni strip The Avengers sta ustvarila Stan Lee in Jack Kirby; prvič so ga izdali leta 1963. Maščevalci so bili prvotno Iron Man, Hulk, Ant-Man in Wasp. Stotnik Amerika se je nepremagljivemu moštvu pridružil v četrtem nadaljevanju, ko so ga iztrgali iz ledenega oklepa, v katerem je proti svoji volji hiberniral. Stan Lee vedno večji uspeh svojih junakov razume kot testament Marvelovega sveta, ki ga je pomagal ustvarjati več kot pol stoletja. ''Rad si domišljam, da so Marvelovi junaki vedno bolj priljubljeni zato, ker smo jim s trenutkom, ko smo jih ustvarili, skušali dati zanimive osebnosti in osebne težave, zaradi katerih so ljudem zanimivi tudi tedaj, ko nimajo nadčloveških moči. Ali drugače, naši junaki in junakinje so tridimenzionalni, zanimivi ljudje.''

Režiser in scenarist Joss Whedon je tretja generacija uspešnih televizijskih scenaristov in eden najuspešnejših hollywoodskih scenaristov sploh. V prvo vrsto se je prebil s scenarijem za priljubljeno Buffy, ubijalko vampirjev. Rodil se je v New Yorku junija 1964. Za svoje delo je bil večkrat nominiran za nagrade emmy in televizijskega oskarja. O svojem delu je povedal: “Moj vizualni slog režije izhaja izključno iz stripov. Moje razumevanje pripovedovanja zgodbe je spomin na stripovsko risbo in maniro. Stripe sem namreč požiral, ne bral, skozi vse otroštvo, veliko bolj vneto in pogosteje kot sem gledal filme.”