The Princess Diaries 2: Royal Engagement (2004)

You are cordially invited to the royal event of the season. R.S.V.P. This Summer

DVD, 1h 53min
Ocena (IMDB): 5.2
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=The Princess Diaries 2 Royal Engagement
Država: USA
Režija: Garry Marshall
Glasba: John Debney

Zgodba

Mia Thermopolis (Anne Hathaway) je pred petimi leti izvedela, da je princeska evropske (mini) kraljevine Genovie, sedaj pa je soočenja še z večjo preizkušnjo, ko naj bi nepričakovano hitro postala kraljica. Toda pred kronanjem se mora poročiti, seveda pa veliko snubcev bolj kot Mia zanima kraljevska krona.

Igralci

Plot

Princeskin dnevnik pripoveduje...

"Dragi dnevnik. Toliko novega se dogaja. Končala sem kolidž v Princetonu, kjer sem diplomirala iz političnih znanosti. Zdaj sem na poti v svojo ljubljeno Genovio. Toda to ni edina novost v mojem življenju, je samo ena od mnogih, ki sem jih doživela v teh nekaj zadnjih letih. Kdove, kaj vse me še čaka?" -- princesa Mia.

Pred petimi leti je kina po svetu obšel film Princeskin dnevnik režiserja Garryja Marshalla, ki je pri starih in mladih gledalcih doživel neverjeten uspeh. Zdaj je pred nami nadaljevanje zgodbe o Mii (Anne Hathaway), ki je odrasla v mlado samozavestno žensko, pripravljeno, da sede na prestol male Genovie in ji vlada odgovorno in trezno. Seveda pod skrbnim očesom in vodstvom sedanje, kmalu nekdanje kraljice, babice Clarisse (Julie Andrews). Z dopolnjenimi 21 leti se mora Mia otresti tiare in sprejeti krono kraljice. Toda Mio čaka še ena, morda najtežja preizkušnja v njenem mladem življenju: zakon kraljevine Genovie določa, da princesa ne more postati kraljica kot samska ženska. Se bo Mia odrekla prestolu ali pa bo pristala v dogovorjeni zakon z enim od primernih snubcev, ki jih seveda ne manjka, toda Mii niso ravno po godu. Konec koncev je eden premlad, drugi prestar, tretji preneroden, četrti presuh, peti... Dokler njeno vešče oko ne opazi krepostnega Andrewa, njeno srce pa privlačnega Nicholasa. Toda slednji ima strica, katerega nameni v vsej zadevi niso niti najmanj častivredni. Je Nicholas le orodje v njegovih rokah?

"Tokrat je pred vami drugačna Mia kot v prvi zgodbi. Je zelo samozavestna, bistra mlada dama, ki pa se sooča z zahtevo, da bo morda morala skleniti prvi neprijeten kompromis v življenju. Morala bo dati na tehtnico svoja prepričanja in vrednote ter željo po tem, da postane kraljica Genovie. Sama si mora postaviti meje in v tej bitki s samo seboj se njena volja in odločnost le še okrepita," pripoveduje mlada nadarjena igralka Anne Hathaway, ki je upodobila Mio že dvakrat.

"Mia stoji pred odločitvijo, ali sprejeti poroko po dogovoru, da bo lahko postala kraljica, ali ne," pojasnjuje Garry Marshall. "Pred njo se vrsti parada mladih in ne več tako mladih snubcev, ki bi bili morda primerni za njenega ženina in bodočega kralja Genovie."

Naporna naloga, zlasti potem, ko se mora odločiti med dvema: Andrewom (Callum Blue) in Nicholasom (Chris Pine). Oba sta deležna Miine pozornosti, toda vsak na poseben način. Prvi je galanten, dobrosrčen in časten angleški mladenič, ki bi ji pomagal zasesti prestol in voditi deželo, drugi je njen nasprotnik, ki ji skuša ukrasti krono, kljub temu pa še zdaleč ni hladnokrvna do njega.

"Gre za zaplet v zgodbi in nasprotja v srcu," hudomušno pripominja režiser Marshall.