Epic (2013)

Skrivnostni varuhi gozda (2013)

Zgodba

Skrivnostni varuhi gozda, pustolovska risana komedija v 3D, razkriva povsem samosvoj domišljijski svet, ki so se ga domislili ustvarjalci risanih uspešnic, kot sta Ledena doba in Rio. V Skrivnostnih varuhih gozda se odvija boj med silami dobrega, ki pri življenju ohranjajo celoten živi svet, in silami zla, ki bi ta svet želeli uničiti. Ko se najstnica čudežno znajde v tem skrivnem vesolju, se spajdaši z elitno skupino bojevnikov in posadko komičnih in pretiranih bitij, da jim pomaga rešiti svet – njihov in naš.
Režiser Chris Wedge, ki je oživil eno najbolj priljubljenih in uspešnih risanih franšiz Ledena doba, spet postavlja nove meje realizma, akcije, pustolovščine in podrobnosti v zgodbi, za katero je navdih dobil pred mnogimi leti na razstavi sto let starih slik gozda. »Slike so dajale vtis, da v teh drevesih in grmičevju živijo drobne civilizacije,« se spominja Wedge. »Gozdovi so bili veličastni; in pomislil sem, da bi iz tega lahko nastal film.«
Po zaključku snemanja risanke Robots je Wedge še naprej razmišljal o filmu o nevidnem vesolju gozda; William Joyce, ki je z njim sodeloval pri risanki, pa je ravno takrat napisal knjigo za otroke The Leaf Men and the Brave Good Bugs, v kateri si je umislil samurajem podobne bojevnike, imenovane listniki, ki so del vojne na naših vrtovih med silami življenja in silami smrti. Tako je začel nastajati svet Skrivnostnih varuhov gozda, ki spaja vsakdanjost in domišljijo in v katerem drobna semena delujejo kot skale, kamni kot zobate gore; kjer so cvetice velikanske in zapletene in kjer je metulj nič manj kot ogromna leteča tapiserija. V ta svet je Wedge vtkal spektakularne prizore spopadov in čustvene izmenjave med liki ter zgodbo začinil s humorjem in romantiko. In čeprav film z novimi vizualnimi domisleki presega meje svojega žanra in realizma, so v ospredju njegovi junaki – in igralci, ki jim posojajo glasove.