After Earth (2013)

Čas po Zemlji (2013)

Zgodba

Po strmoglavljenju vesoljskega plovila najstnik Kitai Raige (Jaden Smith) in njegov legendarni oče Cypher (Will Smith) obtičita na Zemlji, tisoč let po kataklizmičnih dogodkih, zaradi katerih je moralo človeštvo zbežati. Cypher je hudo poškodovan in Kitai se mora sam podati na nevarno pot, da bi poslal signal za pomoč. Čaka ga neraziskan teren, razvite živalske vrste, ki zdaj vladajo planetu, in neustavljivo nezemeljsko bitje, ki je ušlo med strmoglavljenjem. Oče in sin se morata naučiti sodelovati in si zaupati, če si sploh želita ustvariti priložnost za vrnitev domov.
Film Čas po Zemlji se dogaja tisoč let po tem, ko je človeštvo zapustilo edini dom, ki ga je kadarkoli poznalo. “Zemlja je nad človeštvom preprosto naredila križ,” pravi Jaden Smith. “Cunamiji, strupen zrak, voda in hrana, ekstremno vreme – kot bi Zemlja rekla: Morate dol z mene. In to je človeštvo naredilo.”
Njegov novi dom je planet Nova Prime in na njem je ni veličastnejše družine, kot so Raigovi. Cypher Raige je postal legendarni general Združenega rangerskega korpusa. Z dediščino, ki jo je ustvaril, se Kitai namerava kosati… a vse ne gre po načrtih. “Kitai je pod velikim pritiskom, ko želi iti po očetovih stopinjah,” pravi Jaden Smith. “Poleg tega se krivi za sestrino smrt – pred leti je umrla v napadu, za katerega je Kitai prepričan, da bi ga lahko preprečil. Misli pa tudi, da ga tudi oče krivi za te dogodke. Zato je njun odnos skrhan in Kitai ga skuša zgladiti; preveč se trudi, da bi si pridobil očetovo spoštovanje in odobravanje.”
Ko se Cypher vrne domov s še enega dolgega vojaškega pohoda, izve, da je zaradi velike želje po uspehu Kitai postal tako lahkomiseln, da mu je spodletel prvi poskus postati ranger. Kitaijeva mama predlaga, da ga Cypher odpelje na potovanje. Nekaj časa bi preživela skupaj in se družila. Vendar ladja strmoglavi na za ljudi najbolj neprijetnem kraju v vesolju – to je Zemlja.
V filmu se je vse na Zemlji razvilo tako, da ubije ljudi. Medtem, ko je oče ujet na vesoljski ladji, se mora Kitai spopasti z naravo – in številnimi visoko razvitimi bitji – da bosta imela vsaj nekaj možnosti za vrnitev domov. “Pri tem filmu je zanimivo, da je sicer zelo širokopotezen, vendar gre v bistvu za preprosto idejo, s katero se lahko poistoveti vsakdo v občinstvu: to je zgodba o očetu in sinu,” pravi
Will Smith. “Kako se oče skuša povezati s sinom, kako ga skuša učiti s potencialno smrtonosnimi posledicami.” Lekcija, ki se je sin mora naučiti, je premagovanje strahu. »Vsak starš ve, da mu otrok laže, ker se nečesa boji,« pravi Will Smith. “In vsak starš se s tem spopade drugače. V Času po Zemlji se oče trudi sina usmerjati na daljavo, a konec koncev, ko vaš otrok odide iz hiše, ste ga naučili toliko, kolikor ste ga pač mogli – ostalo se mora naučiti sam.”
“Na začetku filma je Kitai malce osoren, a samo zaradi strahu,” pravi Caleeb Pinkett. “Zato se obnaša, kot da ga ni strah. Vendar po strmoglavljenju o nastopaštvu ni več ne duha ne sluha, saj vidite le še prestrašenega fantka. Domov se bo vrnil le, če se bo samozavestno soočil s svojimi strahovi – vendar ne na ošaben način, ampak s skromnim spoznanjem, da je res dovolj dober.”
Oče pa se mora naučiti zaupati sinu. “To je za Cypherja težko, vendar moramo vsi starši to storiti – naši otroci samostojno uspejo ali pa jim spodleti, kot starši lahko to samo opazujemo,” pravi Will Smith. “To je tudi zgodba o odraščanju, tako za očeta kot za sina.”
mlji trdne temelje – čeprav vstopamo v kraljestvo znanstvene fantastike.”