Ernest et Celestine (2012)

Ernest in Celestina (2012)

DVD, 1h 20min
Ocena (IMDB): 7.9
Jezik: French
Scenarist/i: Daniel Pennac

Zgodba

To je zgodba o prijateljstvu med miško, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom, ki ni hotel postati notar. Medved Ernest živi na družbenem robu. Ima zamašen nos in prazen želodec. Za hrano brska po smeteh. Ko se ravno pripravlja, da bo v usta nesel nekaj, kar mu je pač prišlo pod roke, zasliši vzklik: "Stoooj!" Miška, ki jo je hotel pojesti, ga roti: »Če me ne poješ, ti dam tisto, kar imaš najraje na svetu! Pa še bolj zdravo bo kot tile odpadki.« Tako Celestina v prizadevanju, da bi rešila svoje življenje, Ernestovega obrne na glavo. Iz nesrečnih okoliščin pa se razvije prijateljstvo, ki ga mišji svet (svet tam spodaj) in medvedji svet (svet tam zgoraj) poskusita zaustaviti, toda zaman. Ernest in Celestina bosta premagala vse predsodke.
V tej nepopustljivo zabavni in rahlo zmešani priredbi francoskih otroških knjig avtorice Gabrielle Vincent se med sorodnima dušama, zabavljaškim medvedom Ernestom in boemsko mišjo Celestino rodi medvrstno prijateljstvo, ki v hipu postane predmet javne spotike. Umetniška Celestina (glas ji posodi Pauline Brunner), ki z drugimi glodavci živi v podzemnem labirintu, je potisnjena v družinski – pravzaprav zarodni – posel, stomatologijo. Ko gre nekoč na površje po zaloge, odkrije liberalnejše življenje, ki ga uživa glasbeno in pesniško navdahnjeni Ernest (z glasom Lamberta Wilsona). Po (platonični) skupni vselitvi tovariša odvlečejo pred kengurujsko sodišče, kjer morata zagovarjati svoje prijateljstvo. Kot so-režiserja sta podpisana Vincent Patar in Stéphane Aubier, avtorja animiranega filma Panika na vasi.
CELESTINA z drugimi glodavci živi v podzemnem labirintu. Potisnjena je v družinski posel, stomatologijo. Ko gre nekoč na površje po zaloge, odkrije liberalnejše življenje, ki ga uživa glasbeno in pesniško navdahnjeni Ernest. Po (platonični) skupni vselitvi tovariša odvlečejo pred kengurujsko sodišče, kjer morata zagovarjati svoje prijateljstvo.
ERNEST je malce slabovoljen velik medved, vendar mehkega srca, ki brez prebite pare živi na robu družbe. Sanja, da bi postal pesnik ali glasbenik, v vsakdanu pa se prebija od ene ulične lumparije do druge, vedno s praznim želodcem in na sledi za hrano.
Celestina je majhna miška, sirota, nagajiva kot vse miške. Ker je močnega značaja in vztrajna, ji prav nihče ne more preprečiti prijateljstva z medvedom Ernestom. Obožuje risanje in slikanje – kot gospa, ki jo je ustvarila, pisateljica in ilustratorka Gabrielle Vincent.
BENJAMIN RENNER (režiser) je študiral na znameniti francoski šoli animiranega filma La Poudrière, ki se nahaja v sosednji stavbi še bolj znamenitega francoskega studia Folimage. Tam je ustvaril več kratkih filmov, Ernest in Celestina pa je njegov celovečerni prvenec. Kot so-režiserja sta podpisana Stéphane Aubier in Vincent Patar, ki ju poznamo kot avtorja serije in animiranega celovečerca Panika na vasi.