Wreck-It Ralph (2012)

Razbijač Ralph (2012)

Zgodba

Razbijač Ralph je že več kot 30 let obsojen na monotono vlogo hudobca v računalniški igrici, toda nekega dne se odloči spremeniti svojo usodo. V iskanju svobode se odloči zapustiti svojo igrico in najti boljši svet, toda tudi v drugih igricah naleti zgolj na neodobravanje in predsodke. Vse se spremeni, ko nekega dne spozna simpatično Vanellopo, ki ga s svojimi neskončnimi vprašanji sprva spravlja ob živce. Vendar kmalu ugotovita, da imata več skupnega, kot si mislita in skupaj se podata v reševanje ogroženih računalniških igric.
Walt Disney nam tokrat predstavlja duhovito pustolovščino, ki se odvija me divjim preskakovanjem po arkadnih igrah. Ralph že desetletja živi v senci serviserja Srečka, zvezdnika igre in dobričine, ki vedno reši vse težave. Ker se naveliča vloge barabe, vzame stvari v svoje orjaške roke in se poda na popotovanje po arkadnih igrah več generacij, da bi dokazal, da je lahko tudi sam junak.
»Ralph je baraba iz stare igre iz 80. let, ki se po 30 letih sprašuje, ali je to vse, kar lahko pričakuje od življenja,« pravi režiser Rich Moore. »Kot mnogi od nas skuša svoje osebne težave rešiti z zmago: misli, da si bo, če bo osvojil vsaj eno medaljo, prislužil spoštovanje in naklonjenost, ki ju uživa Srečko.« Na lovu za medaljo ga pot vodi skozi različne igre in med podvigom Ralph sreča žilavo stotnico Kalhun iz akcijske igre Herojščina in živahno navihanko Vanelopo fon Švic iz sladke dirkalne igre Sladki vrh, ki postane njegova prva prava prijateljica. Toda vse se zaplet z nastopom smrtnega sovražnika, ki grozi, da bo uničil celotno arkado in Vanelopo. Ralph končno dobi priložnost, da zablesti in nekoga reši – toda ali mu bo uspelo?
John Lasseter, izvršni producent filma, pravi: »Dober animirani film mora imeti troje: dobro zgodbo, ki te prevzame in je nepredvidljiva ter gledalce drži v stalni napetosti, nepozabne like, ki pritegnejo ljudi, in svet, v katerem zgodba in liki lahko zaživijo, kot bi bili resnični.« Ustvarjalci so šli še korak dlje. Tokrat so ustvarili kar štiri takšne svetove, zato je stvar nekoliko bolj zapletena. Po besedah scenarista Phila Johnstona so sicer vsi štirje fantastično raznoliki, vendar jim je skupno to, da je v vsakem od njih nekdo zapustil svoj dom in odšel iskat nekaj boljšega. Najlepše pri vsem tem je, da Ralph obišče vse te različne svetove, vendar vseskozi ostaja zvest samemu sebi.
Zanimivo, da so pri ustvarjanju nastop igralcev obogatili tako, da so glasove snemali v parih. »Pri animaciji po navadi posnamemo vsakega igralca posebej. To je dober postopek in deluje,« pravi režiser Rich Moore. »Toda pomemben del snemanja animiranega filma je, da mu vdahneš občutek, da se dogaja pred gledalčevimi očmi, kot da je bil pravkar posnet, in zabrišeš dejstvo, da si ga ustvarjal več let sličico za sličico. Zato se je sijajno obneslo, da smo igralce združili in dosegli še dodatno spontanost. Vzdušje je bilo izjemno. V istem prostoru smo bili skupaj jaz, scenaristi in igralci. Včasih je bilo naravnost noro, ampak takrat smo vedeli, da nastaja nekaj čudovitega.« Dodaja še: »Imamo tudi izjemno ekipo 3D, vsi so pravi umetniki. Osupel sem nad globino, ki jo znajo ustvariti in ki Ralphovi zgodbi daje še dodano vrednost. Navdušen sem nad tem, kar so storili, in mislim, da je različica 3D najboljša različica tega filma.«