The Dreamers (2003)

Sanjači (2003)

DVD, 1h 55min
Ocena (IMDB): 7.1
Država: UK, France, Italy

Zgodba

Isabelle (Eva Green) in njen brat Theo (Louis Garrel) sta sama v Parizu, medtem ko so njuni starši na počitnicah. Za sostanovalca vzameta prav tako študenta, mladega Američana Matthewa (Michael Pitt). Postavijo si svoja pravila, eksperimentirajo z lastnimi čustvi in spolnostjo ter igrajo zahtevne miselne igrice. Postavljena v čas političnega nemira v Franciji spomladi leta 1968, ko je po Evropi odmeval glas mladosti, so SANJAČI zgodba o odkrivanju samega sebe, o treh študentih, ki preizkušajo drug drugega, da bi ugotovili, kako daleč bodo šli.
Režiser Bertolucci: "Vse se začne nekega dne v Parizu, ko se spoznajo naši "junaki". Starši francoskih otrok so odšli na počitnice za en mesec, zato se zaklenejo v hišo. V nekaj dneh razvijejo zelo močne zveze. Zaklenjeni so v hiši in ko izstopijo iz nje, postanejo odrasli."
"So na popotovanju polnem odkritij," dodaja scenarist Adair. "Vse je v znaku pomladi: pomlad v Parizu, pomlad na političnem prizorišču in pomlad v njihovih telesih. Dogajanje v stanovanju na nek način odseva dogajanje zunaj njega. "Dogodki leta 1968 imajo za vse vpletene veliko pomenov, ne samo političnega. "Ljudje me sprašujejo, ali film pripoveduje o letu 1968," pravi Bertolucci, " in jaz jim odvrnem, da ja. Odvija se v letu 1968 in čutiti je duh tega leta, vendar ne pripoveduje o barikadah ali nasilju na ulicah. Gre za celotno doživetje. Bil sem tam in bilo je nepozabno. V mladih je bilo toliko upanja, kot ga še nisem videl in ga ne bom nikoli več. Čudovito je bilo opazovati, kako se na obzorju kaže lepša prihodnost in svoboda. Takrat se je zadnjič zgodilo nekaj tako idealističnega, utopičnega."
Vendar pa Bertolucci poudarja, da ne poskuša pridigati današnji mladini z nostalgičnim filmom iz zlatega obdobja. "SANJAČI so na nek način spomin, glasbeni utrinek, nenadni sončni žarek. Spomin na čas, ko se je celotna generacija zbudila zjutraj z neverjetnimi pričakovanji. Danes je mladina ravnodušna do prihodnosti, zato bi jih rad spomnil na čase, ko je bila prihodnost pozitivna." Louis Garrel, ki igra Thea, se strinja z Bertoluccijem in si želi, da bi se več mladih nalezlo energije tistega obdobja. "Mnogi želijo pokončati mit o maju leta 1968," pravi. "Želijo dokazati, da je bilo takratno obdobje mrtvo in da ga je ustvarila buržoazija. Mnogi mečejo senco na tisto obdobje."