The Bourne Ultimatum (2007)

Bournov ultimat (2007)

DVD, 1h 55min
Ocena (IMDB): 8.1
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=The Bourne Ultimatum
Država: USA, Germany
Režija: Paul Greengrass
Glasba: John Powell

Zgodba

Potem, ko mu je skrivna agencija vzela identiteto, spomin in ljubljene osebe, se skrivni agent Bourne vrača še v tretje, da bi dokončno obračunal z ljudmi, ki so mu uničili življenje, in ki ga še vedno skušajo za vedno utišati. V iskanju odgovorov ga sled pripelje do zvedavega novinarja Rossa, ki prav tako postane tarča neusmiljenega vladnega predstavnika Noaha. Ta v lov za ubežnikoma pošlje odločno agentko Pamelo, po življenju pa jima streže tudi okrutni morilec Paz, toda vpleteni se ne zavedajo, da je Bourne najbolj nevaren prav takrat, ko ga pričnejo stiskati v kot.
Leta 2002 je skušal odkriti, kdo je. Leta 2004 se je maščeval za vse, kar so mu storili. Zdaj se vrača domov in zasledovalcem, ki se ga skušajo znebiti, lahko reče samo tri besede: "Vsega se spominjam."
Bourne je človek brez domovine in brez preteklosti. Ljudje, ki jih ne prepozna, so ga poslali na okrutno urjenje, ki se ga ne spominja. Postal je vrhunsko orožje in hkrati najtežja tarča, kar se je je CIA kdaj lotila. Odkar so ga pred nekaj leti ribiči potegnili ranjenega iz Sredozemskega morja, skuša ugotoviti, kdo je in kdo ga je naučil ubijati. Ko morilec ubije njegovo ljubljeno Marie, se Bourne hoče maščevati, nato pa za vedno izginiti in pozabiti življenje, ki so mu ga ukradli.
Toda londonski časopis objavi zgodbo, ki razblini vse Bournove upe, da bo končno lahko mirno živel. Spet postane tarča.
Stopnica, tajni program za neuradne akcije, ne deluje več. Nadomestil ga je nov program Črni šipek z novo generacijo izurjenih morilcev, ki jih ne nadzira nihče. Za vse, odgovorne za program, je Bourne grožnja, ki jo je treba enkrat za vselej odstraniti. Zanj pa je program edina vez z življenjem, ki ga je zaman skušal pozabiti.
Nima več kaj izgubiti, zato bo vse, kar so ga nekdanji gospodarji naučili, izkoristil za to, da bo našel tiste, ki so ga ustvarili in zaključil to zgodbo.
Pot ga pelje od Moskve do Pariza, Madrida, Londona in Tangerja, nazadnje pa se znajde tam, kjer se je vse začelo. Na ulicah New Yorka.