The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

Hobit: Nepričakovano potovanje (2012)

DVD
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=The Hobbit An Unexpected Journey
Država: USA, New Zealand
Režija: Peter Jackson
Glasba: Howard Shore

Zgodba

Oskarjevec Peter Jackson pripravlja film Hobit: Nepričakovano potovanje – prvega v trilogiji filmske ekranizacije neusahljivo priljubljene literarne mojstrovine Hobit J.R.R. Tolkiena.
Trije filmi v nadaljevanjih pripovedujejo zgodbo iz Srednjega sveta šestdeset let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov, ki ga je Jackson s svojim moštvom na platnu ovekovečil v nadvse uspešni trilogiji – in s tretjim filmom, Kraljeva vrnitev, požel enajst oskarjev.
Nova filmska dogodivščina sledi popotovanju naslovnega junaka Bilba Bisagina, ki se poda na iskanje epskih razsežnosti: od strašnega zmaja Smauga namerava prevzeti nekoč izgubljeno kraljestvo škratov Erebor. Bilba nagovori Gandalf Sivi – ki se pojavi kot strela z jasnega – in hobit se znajde v družbi trinajstih škratov pod poveljstvom legendarnega vojskovodje Thorina Hrastoščita. Pot jih prek nevarnih ozemelj, polnih goblinov in orkov, smrtonosnih vargov in čarovnikov vodi v Divjino. In čeprav njihov cilj leži na vzhodu in v pustinji pod Samotno goro, morajo najprej ubežati goblinskim predorom, kjer Bilbo sreča bitje, ki bo za vedno spremenilo njegovo življenje – Goluma.
Z Golumom na obrežju podzemnega jezera nič hudega sluteči Bilbo Bisagin odkrije ne le globino svoje iznajdljivosti in poguma, ki preseneti celo njega samega, temveč se dokoplje tudi do Golumovega »ponosa« – prstana, ki se ponaša z nepričakovanimi in silno priročnimi lastnostmi… Preprosti zlati prstan je povezan z usodo Srednjega sveta na načine, o kakršnih se Bilbu niti sanja ne.
Ian McKellen si je spet ogrnil plašč Gandolfa Sivega, lika, ki ga je igral že v trilogiji Gospodar prstanov. Martin Freeman je osrednji junak Bilbo Bisagin, Richard Armitage pa Thorin Hrastoščit. Iz Gospodarja prstana se v Hobita vračajo še Cate Blanchett kot Galadriel, Ian Holm kot ostareli Bilbo, Christopher Lee kot Saruman, Hugo Weaving kot Elrond, Elijah Wood kot Frodo in Andy Serkis kot Golum. V mednarodni zasedbi trilogije nastopajo še (po abecednem redu) Manu Bennett, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Mark Hadlow, Peter Hambleton, Barry Humphries, Stephen Hunter, William Kircher, Sylvester McCoy, Bret McKenzie, Graham McTavish, James Nesbitt, Dean O’Gorman, Conan Stevens, Ken Stott in Aidan Turner.
Scenarij za Hobit: Nepričakovano potovanje so prispevali Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro in Peter Jackson. Slednji film skupaj s Carolynne Cunningham, Zanom Weinerjem in Fran Walsh tudi producira. Izvršni producenti so Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamins in Carolyn Blackwood, Boyens in Eileen Moran pa koproducenta.
Trilogijo o hobitu pod Jacksonovo režijsko palico z najbolj sodobno opremo snemajo enega za drugim v digitalni 3D tehniki v studiih Stone Street v Wellingtonu in po vsej Novi Zelandiji. Za kamero med drugimi sodelujejo Jacksonovi stalni sodelavci, direktor fotografije Andrew Lesnie, scenograf Dan Hennah, konceptualna oblikovalca Alan Lee in John Howe, skladatelj Howard Shore ter masker Peter King. Kostume oblikujejo Ann Maskrey, Richard Taylor in Bob Buck, Taylor pa nadzoruje tudi oblikovanje in izdelavo orožja, oklepov in prostetike, ki jih spet izdeluje večkrat nagrajeno podjetje Weta Workshop. Weta Digital in njegov strokovnjak Joe Letteri skrbijo za vizualne učinke.
Hobit: Nepričakovano potovanje, skupaj z drugim in tretjim filmom v trilogiji nastajajo v produkciji podjetij New Line Cinema in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures; produkcijo vodi New Line, distribucijo po svetovnih kinodvoranah je prevzel Warner Bros. Pictures, po nekaterih državah in vso televizijsko prodajo po svetu pa MGM.
Hobit: Nepričakovano potovanje v kinematografe pride 13. decembra 2012, drugo nadaljevanje Hobit: Smaugova Pušča 13. decembra 2013, tretje in zaključno, Tja in spet nazaj pa poleti 2014.