Babel (2006)

Babel (2006)

DVD, 2h 23min
Ocena (IMDB): 7.5
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=Babel
Država: France, USA, Mexico

Zgodba

Babilon, film režiserja umetnin, kot sta Pasja ljubezen in 21 gramov, je zgodba o tragični nesreči ameriškega para v Maroku. Na to zgodbo so napletene usode še štirih družin na različnih koncih sveta. Vse junake povezuje naključje, ločujejo pa razdalje, kultura in jezik, a vsem je skupno tudi iskanje utehe v družini.

Igralci

Plot

"O mejah govorimo kot o prostorih, namesto kot o idejah. Menim, da so prave meje tiste v nas."

V filmu Babilon tragična nesreča ameriškega para v Maroku sproži verigo dogodkov, ki prizadenejo štiri družine v različnih državah sveta. Posamezniki, ki jih je povezalo naključje, ločujejo pa jih celine, kulture in jeziki, spoznajo, da je družina tista, ki zagotavlja zatočišče.

V oddaljenih kotičkih maroške puščave odjeknejo streli iz puške – to pa sproži verigo dogodkov ter poveže par ameriških turistov, ki se divje bori za preživetje, maroška dečka, ki sta vpletena v nesrečo, varuško, ki z dvema ameriškima otrokoma ilegalno prečka mehiško mejo, in gluho japonsko najstnico, katere očeta išče tokijska policija. Čeprav jih ločujejo medkulturni trki in velike razdalje, vse štiri skupine ljudi drvijo naproti skupni usodi: osamljenosti in trpljenju.

V samo nekaj dneh se bo vsak izmed njih soočil z vrtoglavim občutenjem izgubljenosti – izgubljenosti v puščavi, izgubljenosti v svetu, izgubljenosti v samem sebi – ko jih usoda žene na skrajne robove zmedenosti in strahu, hkrati pa tudi v globine povezanosti in ljubezni.

Izjemno hipnotičen in emocionalen film, ki so ga posneli na treh celinah in v štirih jezikih, prečka tako globoko osebne kot tudi eksplozivno politične teme. Priznani režiser Alejandro González Ińárritu (21 gramov, Pasja ljubezen) s pretresljivim realizmom raziskuje različne meje, ki ločujejo človeštvo. Prikliče starodavni koncept babilona in preizprašuje njegove implikacije za sodobnost: zamujene priložnosti za komunikacijo, ki vodijo naša življenja, pa čeprav jih pogosto sploh ne opazimo.

Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Kôji Yakusho, Adriana Barraza in Rinko Kikuchi so v ospredju mednarodne ekipe igralcev iz Maroka, Tijuane in Tokia, ki dajejo dušo Babilonovi kulturni raznolikosti in moč njegovim opazkam o kulturnih povezavah in mejah.