Mission: Impossible II (2000)

Misija: nemogoče 2 (2000)

DVD, 2h 3min
Ocena (IMDB): 5.8
Stanje podnapisa:: https://www.slo-podnapisi.net/podnapisi.php?search_request=Mission Impossible II
Država: USA, Germany
Režija: John Woo
Glasba: Hans Zimmer

Zgodba

Tom Cruise in John Woo, dva izstopajoča lika v svetu filma, sta združila moči v romantičnem trilerju Misija: Nemogoče 2, ki posebnega agenta Ethana Hunta vrže v žrelo mednarodne krize grozljivih razsežnosti. V družbi računalniškega genija Lutherja Stickella (Ving Rhames) in prelepe tatice (Thandie Newton) Hunt pustoši širom po Avstraliji in Španiji, da bi rešil na videz nemogočo nalogo - ustavil zločinca, preden izpolni svojo pogubno grožnjo.
Kot vnetemu oboževalcu televizijske serije Misija: Nemogoče, ki so jo prikazovali koncem šestdesetih in v začetku sedemdesetih let, se je Cruiseu porodila ideja, da bi po seriji posneli film. Leta 1996 so se njegove sanje uresničile s premiero svetovne uspešnice Misija: Nemogoče.
"Toma je navduševala prebrisanost skupinice, ki se težav nikoli ni lotevala na običajen način," pravi Paula Wagner, Cruiseova sodelavka in producentka. "Serija je bila zelo domiselna in je vsebovala vse elemente, ki pritegnejo gledalce - ljubezen, dramo, pustolovščino in akcijo. Drugi del filma se popolnoma razlikuje od prvega. Gre za bolj osebno zgodbo. Spoznamo romantično plat Ethana Hunta, ki je okvirjena z vznemirljivo akcijsko dramo."
Ko sta Cruise in Wagnerjeva razmišljala o režiserju, ki mu bosta ponudila nov projekt, nista oklevala.
"Oba sva vneta privrženca Johna Wooja," nadaljuje Wagnerjeva. "John se svjega dela loteva z neverjetno strastjo. Je najboljši režiser akcijskih trilerjev na svetu, vendar nikoli ne pozabi na človečnost, ranljivost, zaupljivost in romantičnost. Hkrati je velik humorist. John in Tom sta eksploziven par."
Cruise dodaja: "John Woo je neverjeten. Koncept Misije: Nemogoče je spremenil v mitologijo. Nastala je kombinacija resničnosti in sanj, ki je rdeča nit vseh njegovih filmov."
"Vedno se rad lotim česa novega," pravi Woo. "Projekt, ki me vodi na popolnoma nova področja, je velik izziv in Misija: Nemogoče 2 je prav to. Ne gre le za napet akcijski triler, poudarek je pravzaprav na človečnosti. Hotel sem narediti akcijski film, nabit z dramo, čustvi in šarmom. Navdušila me je zgodba o dveh moških, ki sta zaljubljena v isto žensko, saj ta zaplet daje zgodbi še dodatno čustveno globino."
"Za posodobitev zgodbe smo morali film prežeti s tehnologijo 21. stoletja," nadaljuje Woo. "Številni računalniški strokovnjaki so nam pomagali ustvariti videz visoko razvite tehnologije, ki daje filmu poseben čar. Tudi Tomu smo hoteli vdahniti novo podobo. Nova podoba je povsem Tomova zamisel, ima daljše lase in popolnoma drugačna oblačila. V tem filmu je zelo urejen, očarljiv in privlačen."
Woojevi filmi so znani po akcijskih prizorih in Misija: Nemogoče 2 ni izjema. "Akcijske prizore rad nabijem s čustveno energijo," pravi Woo. "Pomagam si z upočasnjenimi posnetki in romantičnimi prizori. Zame je akcijski prizor neke vrste baletna predstava, včasih tudi risanka."
Misija: Nemogoče 2 je mednarodni projekt, kar se odraža tudi na igralski zasedbi. "Zbrali smo igralce iz vsega sveta. Produkcija zajema različne kulture in narodnosti," pravi Paula Wagner.
Dougray Scott (The Proposal, Deep Impact), eden najbolj priljubljenih škotskih igralcev, igra Seana Ambrosea, Huntovega bivšega sodelavca in zdajšnjega nasprotnika v ljubezni in vojni.
"Uporabili smo dva uveljavljena in mednarodno priznana in priljubljena igralca," pravi Wagnerjeva. "Dougray je izvrsten igralec, ki je že zdavnaj prerastel lokalno slavo. Vate najprej upre jeklen pogled, hip zatem zre vate romantičen moški, zaljubljen do ušes. Prav ta dvojnost je bila nujno potrebna za njegov lik."
Angleška igralka Thandie Newton (Beloved) igra Nyah Hall, mednarodno tatico, ki očara srca dveh zagrizenih nasprotnikov - Hunta in Ambrosea.
"Vlogo Nyah je bilo zelo težko zapolniti," pravi Wagnerjeva. "Iskali smo žensko, iz katere veje ranljivost, hkrati pa je popolnoma samostojna. Iskali smo tipično predstavnico novega stoletja. Čenstveno, privlačno, pametno, ki po potrebi pokaže tudi svoje ročne spretnosti. Thandie je izredno nadarjena igralka, z neverjetno sposobnostjo prilagajanja."
Ving Rhames je ob Cruiseu edini igralec, ki je nastopil tudi v prvem delu filma. Wagnerjeva pravi: "Pri Vingu je zanimiva dilema med dvojnostjo njegove podobe: prepričani smo, da ga poznamo, v resnici pa se nam sploh ne sanja, kdo je. Igra računalniškega genija z zlatim srcem, hkrati pa je gospodovalen in ukazovalen. Gledalci ga obožujejo."
Film je nastajal spomladi in poleti 1999, snemali so v Avstraliji, v Utahu in Los Angelesu. Cruise je vztrajal, da bo sam - brez dvojnika - odigral vse prizore, tudi tiste najbolj vroče in nevarne. Zaradi tega je režiser Woo snemanje velikokrat le nemo opazoval, kot sam pravi s srcem v grlu.
"Spoštoval sem Tomovo odločitev, da sam posname večino najbolj zahtevnih prizorov," pravi Woo. "A velikokrat sem bil pošteno prestrašen. Seveda mu je ob strani stala izvrstna ekipa poklicnih kaskaderjev z Brianom Smrzom na čelu, ki mu Tom povsem zaupa. Vsi so bili izvrstno pripravljeni, ampak v glavi se mi je nesprestano vrtela misel: Kaj pa, če se kaj zgodi? Če se vrv pretrga?"
Cruiseov najbolj priljubljen prizor je plezanje v steni Moaba v Utahu. "Občutek je bil enak kot letenje z reaktivcem F-14 ali F-18," pravi Cruise. "Čisto zadovoljstvo, čisti adrenalin, čisto poživilo. Na nekaterih mestih je bilo prostora le za prst, ki sem ga lahko zataknil za razpoko." Woo nadaljuje: "Zame je bilo najhuje, ko je Tom visel nad pečino, stotine metrov visoko, helikopter pa se ga je skoraj dotikal s kraki rotorja. In kljub vsemu ni dovolil, da bi prizor posnel poklicni kaskader. Snemali smo znova in znova, dokler ni bil povsem zadovoljen." Wagnerjeva pritrjuje: "Tom pozna svoje meje. Za svoja dejanja prevzema polno odgovornost, ima izredno fizično kondicijo in neverjetno sposobnost koncentracije."
Snemalne točke v Avstraliji so izbrali v Sydneyju in v prostranih goščavah avstralske divjine. Čudovita hiša, v kateri živi lik, ki ga je upodobil Dougray Scott, je pravzaprav posebej za snemanje postavljena scena v sydneyjskem pristanišču, ki je po snemanju postala priljubljena turistična točka. Snemali so tudi na znameniti sydneyjski tekmovalni stezi Royal Randwick in v še bolj znamenitem botaničnem vrtu, ki se razprostira nad pristaniščem in nad najbolj znamenito hišo iz zgodovine Boomerang.
Večino najbolj nevarnih in vznemirljivih kaskaderskih prizorov - tudi divjo vožnjo z motorji, ko se Hunt in Ambrose spopadeta kot srednjeveška viteza, se zaletita in frčita po zraku - so posneli na Bare Islandu, nenaseljenem otoku blizu Sydneyja, ki ga upravlja Avstralski nacionalni park.
Snemali so tudi v mestecu Broken Hill, ki leži severozahodno od Sydneyja, sredi avstralske goščave. Obkrožajo ga puščava, kaktusi in - v zadovoljstvo ameriškega dela igralske zasedbe - številni kenguruji.
Po vrnitvi v Združene države Amerike sta Cruise in Newton v gorovju San Gabriel blizu Los Angelesa posnela zasledovalno vožnjo z avtomobili. Kmalu po tem, ko so se odločili za to lokacijo, je v gorovju izbruhnil velik gozdni požar in filmarji so v strahu opazovali, kako so jim ognjeni zublji vse bližje in bližje, vendar se je vse srečno končalo in požar so kmalu ukrotili.